Опасен хищник се размножава във водите на Черно Море – рибата

...
Опасен хищник се размножава във водите на Черно Море – рибата
Коментари Харесай

Рибар за опасната риба групер: Всеки е чувал за нея, но никой не я е виждал

Опасен див звяр се размножава във водите на Черно Море – рибата групер. За казуса сигнализират специалисти.

По традиция на 9 май беше сложено началото на риболовния сезон с благословията на св. Никола. Светецът ще бди над риболовците до началото на зимата, описват хората от селището " Ченгене Скеле “ в Бургас.

" Тази риба – групер, е нещо като легенда. Всеки е чувал за нея, само че никой не я е виждал. Ако тръгнем да разпитваме в рибарското населено място, ще забележим, че 90% от риболовците не са чували за нея. Тя обаче е една от най-вкусните риби “, изясни дългогодишният риболовец Георги Димов-Чикагото в ефира на bTV. 

Той описа, че дълги години е бил в океана и е успявал да хване групер. Пояснява, че има доста типове групери – от 4-килограмови риби до 400-килограмови екземпляри, чиято дължина е най-малко два метра.

" Наистина е доста вкусна риба, която е неразрешена за улов поради прекомерно високия интерес към нея от страна на риболовците “, изяснява още Чикагото.

Според него в Черно море има по-скоро костури, които идват с корабите. Той уточни обаче, че груперите се срещат най-вече в Егейско море, а " нищо чудно да има и в Черно море, само че това нищо не значи “.

Това, че тази риба е див звяр не е проблем. Има и други хищници – като акулите. Делфините също употребяват огромни количества риба. Според мен груперът няма да нанесе кой знае какви вреди, тъй като приказваме за необичаен тип риба. Тя не е пасажна риба, с цел да я има в огромни количества “, добави дългогодишният риболовец.

Според него най-големият див звяр е индивидът, тъй като той лови риба в огромни количества, до момента в който груперът употребява толкоз риба, колкото му е нужна да се нахрани.

" Рапанът, с помощта на това, че го изкупуват, е съвсем на изгубване. Той е пристигнал преди доста години в Черно море благодарение на японски кораби. Развил се е тук, тъй като няма натурален пакостник. Храни се най-вече с миди “, сподели още  Георги Димов-Чикагото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР